Røntgen og ultralydscaning kan afsløre sygdomme. Røntgen er velegnet til undersøgelse af knogler og luftfyldte organer, medens ultralydscanning viser de indre organer mere detaljeret. En scanning er i stand til at afsløre forkalkninger i de større vener og kar, processer i kirtelsystemet, nyresten / grus, galdesten, skrumpelever, cyster, knuder, abnormiteter, misdannelser, fremmedlegemer, forstørret milt m.m.

Denne epokegørende undersøgelsesmetode går sin sejrsgang verden over. Ultralyd-scanning er helt uden ubehag for patienter.

Ultralydscanning er i princippet, hvad f.eks. flagermusen bruger, når den skal finde mad og undgå forhindringer på sine natlige flyveture, men medens flagermusen har sin evne til at udsende lydbølger, må lægerne bruge et lydhoved, en såkaldt transducer, når de scanner.

Transduceren udsender og modtager lydbølger, idet den føres hen over patientens krop, og via en computer kan man på en skærm iagttage de levende scanningsbilleder.

Ultralyd kan ikke anvendes til undersøgelse af arme, ben knogler, ventrikel (mavesår) samt luftfyldte organer. Scanning af øjne, hjerne og hjerte kræver specialudstyr og kan kun udføres betryggende på et sygehus.

Mange mennesker som lider af hovedpine, svimmelhedsanfald eller hukommelsestab ønsker at få scannet hovedet, men det er i de fleste tilfælde andre organer som kan være skyld i lidelsen. For eksempel kan svimmelhedsanfald skyldes en forkalkning eller forsnævring af
hovedpulsåren. Hovedpine kan skyldes infiltrationer i nakke og skulder eller lidelser i lever og nyrer. Derfor er ultralydscanning en undersøgelse, som er i stand til at afsløre sygdomme inden de udvikler sig til noget alvorligt.

Ultralydsscanningen udføres af en radiograf/sonograf (autoriseret ved Sundhedsstyrelsen), som har stor erfaring gennem sit mangeårige virke inden for hospitalssektoren.